Криптовалюта за послуги на рахунок та дозвіл на її продаж

Чи може ТОВ на загальній системі отримувати криптовалюту (біткоїн) від фірми-нерезидента за послуги з розробки ПЗ на поточний рахунок в українському банку? Які нюанси оподаткування і чи потрібно отримувати дозвіл для того, щоб цією криптовалютою розрахуватись з кимось чи продати її?

Чи може ТОВ на загальній системі отримувати криптовалюту (біткоїн) від фірми-нерезидента за послуги з розробки ПЗ на поточний рахунок в українському банку?

Ні, не можна, тому що суб’єкт господарювання в Україні має право відкривати два типи рахунків: у гривні та у валюті, а криптовалюта не має правового статусу – це віртуальний актив (п. 13 ч. 1 ст. 1 Закону №361).

Які нюанси оподаткування і чи потрібно отримувати дозвіл для того, щоб цією криптовалютою розрахуватись з кимось чи продати її?

Купувати, продавати криптовалюту не заборонено законодавством. Проте, проводити розрахунки криптовалютою можна лише з тими суб’єктами господарювання, які на це погодяться.

Отже, щоб господарська діяльність була пов’язана з обігом криптовалюти, Держстат у листі від 05.10.2018 р. №14.4-09/435-18 зазначає, що потрібно мати відповідний КВЕД:

  • діяльність із «майнінгу» та реалізації криптовалют класифікується у позиції 64.19 «Інші види грошового посередництва»;
  • діяльність з торгівлі (обміну) криптовалютами – у позиції 66.19 «Інша допоміжна діяльність у сфері фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення».

Тож, щоб в подальшому займатися діяльністю з придбання та продажу криптовалют, юрособа повинна мати зареєстрований вид діяльності згідно з КВЕД – 66.19.

Як зазначено вище, криптовалюта – це віртуальний актив, який для обліку підпадає під визначення нематеріального актива, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований (п. 4 П(С)БО 8).