Безоплатна передача ТМЦ дочірньому підприємству – нерезиденту

Як правильно відобразити в бухобліку безоплатну передачу ТМЦ від головного підприємства дочірньому підприємству - нерезиденту? Чи є податкові наслідки такої безоплатної передачі?

Бухгалтерський облік

Списання безоплатно переданих ТМЦ відображається проведенням:

  • Дт 949 Кт 20 тощо — на собівартість переданих запасів.

Тобто, собівартість переданих запасів списується на інші операційні витрати.

Своєю чергою, нерезидент включить безоплатно отримані ТМЦ до складу своїх доходів, якщо вони призначені для використання в господарській діяльності нерезидента, або збільшить суму власного додаткового капіталу.

Варто врахувати ще такий нюанс:

Якщо операції здійснюються з дочірнім підприємством, то за загальним правилом фінансову інвестицію в таке підприємство головне підприємство має обліковувати за методом участі в капіталі (див. п. 11, 16 НП(С)БО 12).

Відповідно до п. 12 НП(С)БО 12, фінансові інвестиції, що обліковуються за методом участі в капіталі, на дату балансу відображаються за вартістю, що визначається з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу об'єкта інвестування, крім тих, що є результатом операцій між інвестором і об'єктом інвестування.

Таким чином, збільшення величини власного капіталу дочірнього підприємства на вартість безоплатно переданих ТМЦ не буде враховуватися при визначенні вартості фінінвестиції в обліку головного підприємства на дату балансу.

Податок на прибуток

Вартість безоплатно переданих ТМЦ зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основною для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Якщо підприємство застосовує коригування на податкові різниці, то тут буде різниця за пп. 140.5.10 ПКУ: фінрезультат до оподаткування слід буде збільшити на суму переданих ТМЦ.

ПДВ

Якщо ТМЦ передавалися нерезиденту в порядку експортної операції, з оформленням митної декларації, то в загальному порядку, прийнятому для операцій експорту, на безоплатно надані товари (ТМЦ) також складається ПН, із "експортною" ставкою ПДВ 0%.

Компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ при цьому не нараховується.