За якою ставкою дисконтувати довгостроковий кредит за програмою 5-7-9?

ТОВ – платник податку на прибуток у 2020 році отримало довгостроковий кредит в банку за програмою 5-7-9. При отриманні кредиту було прийняте рішення дисконтувати його за ставкою рефінансування НБУ. Розмір ставки дисконтування переглядався щоквартально. Чи можна переглядати ставку щорічно або відмовитися від дисконтування цього кредиту?

Нормативні документи, зокрема, НП(С)БО, не містять жодних інструкцій щодо того, як визначати ставку дисконтування. Тому кожне підприємство робить це на власний розсуд. Мінфін в 2020 році давав роз’яснення щодо визначення ставки дисконтування – див. тут. Тож і питання про перегляд ставки дисконтування вирішується виключно на розсуд підприємства. Жодних законодавчих орієнтирів тут немає.

Головна умова – це те, що ставка дисконтування повинна відповідати ринковим ставкам кредитування. На думку автора, кредит за спеціальною програмою 5-7-9 не можна розглядати як кредит за ринковою ставкою, оскільки середньоринкова кредитна ставка в цілому по Україні все-таки відрізняється від ставки кредиту за програмою 5-7-9. З цієї причини його потрібно дисконтувати за ринковою ставкою.

Проте можлива й інша думка, оскільки єдиних орієнтирів тут немає. Інша думка може ґрунтуватись на тому припущенні, що саме підприємство отримало цей процентний кредит, а значить, воно може вважати фактичну ставку свого кредиту 5-7-9 ринковою ставкою. За повідомленням Мінфіну, якщо підприємство регулярно, постійно користується позиками (кредитами) від фінансових та банківських установ, для ставки дисконту тільки за такими чи подібними позиками (кредитами) можливо брати відсоткову ставку, за якими отримуються такі позики цим підприємством (докладніше про це – тут).

Тож рішення при те, чи переглядати ставку дисконтування кредиту 5-7-9, чи вважати, що цей кредит отриманий за ринковою ставкою, приймається підприємством виключно на власний розсуд.

Додатково читайте тут.