РК з запізненням після річного перерахунку

Підприємство зробило річний перерахунок, здало декларацію з ПДВ за грудень. А в кінці січня отримало від постачальника РК на зменшення за грудень, які потрібно зареєструвати. Чи є вина підприємства у реєстрації такого РК із запізненням? Чи потрібно виправляти декларацію за грудень?

Чи винне підприємство за реєстрацію РК із запізненням?

Відповідно до пп. 201.10 ПКУ реєстрація розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків: для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Таким чином, якщо в розглядуваній ситуації підприємство отримало від постачальника РК на зменшення суми ПДВ, воно має зареєструвати такі РК протягом 15 календарних днів з дня отримання. В такому разі прострочення граничного строку реєстрації не буде.

Чи потрібно виправляти декларацію за грудень?

Відповідно до пп. 192.1.1 ПКУ, якщо внаслідок перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

Тобто, в даній ситуації підприємство отримувач повинне зменшити ПК в декларації за грудень 2022 року. Але оскільки декларація вже подана, зменшити ПК можна тільки подавши уточнючу декларацію за грудень.

Причому якщо зменшення ПК за грудень впливає на наслідки річного перерахунку з ПДВ, потрібно будн спершу уточнити наслідки такого перерахунку, склавши РК до ПН, до РК, які стосуються перерахунку. І тільки після цього подавати уточнюючий розрахунок за грудень 2022 року.