Забули відобразити декретний в об’єднаній звітності: як це виправити?

Самостійно виявили помилку у об'єднаній звітності за ІІІ квартал 2022р. Не був відображений у Д1 лікарняний по вагітності та пологам, нарахований у липні (21.07.22 р.- 23.11.22 р.). Як можна виправити: через «Уточнюючий» чи «Звітний» за ІV квартал? У даному випадку буде штраф за несвоєчасне подання об'єднаної звітності?

В зазначеній ситуації роботодавцем не було відображено нарахований лікарняний по вагітності та пологам у липні за ІІІ квартал 2022 р., тобто допущено сумову помилку у минулому звітному періоді. Таку помилку потрібно виправити у звітності з типом «Уточнююча» за ІІІ квартал у Додатку 1 із розбиттям за місяцями, на дні яких припадає період тимчасової непрацездатності та за які нараховано лікарняні, за допомогою коду типу нарахувань в графі 9 «2». Тому що нараховані лікарняні працівникові відображають у Додатку 1 Об'єднаної звітності у тому місяці, в якому роботодавець їх фактично нарахував у бухгалтерському обліку.

Тож, Додатку 1 Об'єднаної звітності з типом «Уточнююча» за ІІІ квартал лікарняні по вагітності та пологам відображають наступним чином:

  • у графі 8 — КЗО «42» або «43», якщо працівниця — особа з інвалідністю;
  • графі 10 — місяць, за який нараховано лікарняні «072022» тощо;
  • графі 15 — кількість календарних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, яка припала на даний місяць;
  • графах 16 та 17 —сума лікарняного по вагітності та пологам на місяць;
  • графі 20 — сума ЄСВ, нарахована на цю суму лікарняних;
  • графи з 4 до 7, з 21 до 24 заповнюють у загальному порядку, інші графи додатка не заповнюють.

Наступні рядки, заповнюються аналогічно з розподіленням суми лікарняного за місяцями, на які припали 126 к.днів (серпень, вересень, жовтень та листопад).

Сума доданого ЄСВ з КТН «2» переноситься у розділ І головної частини об'єднаної звітності до рядків 4 та 4.1 (якщо працівник, особа з інвалідністю, то до рядка 4.1.1). Рядки з 07 по 110 не заповнюються. У рядку 064 зазначається кількість поданих Додатків 1 та аркушів до них.

Відповідальність

Статтею 119 ПКУ та п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ передбачено штраф за неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку, та/або до зміни платника податку, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн, а за повторне протягом року – 2040 грн.

Згідно з пп. 9-11.1 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ передбачено мораторій на застосування штрафних санкцій, визначених ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ та які вчинені у період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

Нагадаємо, що на території України карантин продовжено до 31 грудня 2022 р. включно.

Таким чином, оскільки Об’єднана звітність була подана за ІІІ квартал своєчасно, проте наразі виправляється помилка, штрафу не буде. Як і не буде штрафу за пп. 2 та 6 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, бо сума ЄСВ була своєчасно та в повному обсязі сплачена, але не відображена.