Чи може ФОП-лікар відкрити поліклініку профілактичних оглядів?

Приватно практикуючі лікарі, які зареєстровані як ФОП та мають ліцензію на провадження медичної практики, відкрили кабінети, найняли на роботу лікарів з вищою освітою та середній медичний персонал. Чи відносяться медкабінети до закладів охорони здоров’я? Чи може лікар - ФОП відкрити поліклініку профілактичних оглядів?

Чи відносяться медичні кабінети до закладів охорони здоров’я?

Насамперед зазначимо, що медичний кабінет відсутній у переліку закладів охорони здоров’я, що затверджений Наказом МОЗ № 385.

Медичні кабінети відкривають ФОПи для провадження діяльності з медичної практики за наявності відповідної ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики. Тому лікар, як ФОП, є звичайним роботодавцем та має право приймати на роботу інших лікарів.

Чи може лікар- ФОП відкрити поліклініку профілактичних оглядів?

ФОП, який має ліцензію, поточний рахунок у банку, відповідне обладнання та приміщення, а до цього ще й кваліфікований персонал, має право відкрити клініку з застосуванням відповідного коду виду економічної діяльності (КВЕД).

Для медичної практики використовують такі КВЕД:

  • 86.21 «Загальна медична практика»;
  • 86.22 «Спеціалізована медична практика»;
  • 86.23 «Стоматологічна практика»;
  • 86.90 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я».

Тож, бачимо, що ФОП за КВЕД 86.90 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я» може відкрити поліклініку профілактичних оглядів. Для цього приватний медзаклад повинен мати ліцензією на медпрактику і акредитаційний сертифікат.

Що це дає потенційному роботодавцю тих фізосіб, які проходять профогляди?

Відповідно до ст. 159 КЗпП, ст. 169 КЗпП та ст. 14 Закону про охорону праці працівник зобов'язаний проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Тож, пройти профогляд для влаштування на роботу майбутній працівник може і в приватному медичному закладі (центрі, клініці). А в подальшому, роботодаць сам приймає рішення, де працівники проходитимуть медогляди: у міській поліклініці чи у приватній. В будь-якому випадку, роботодавець має укласти договір з приватним медзакладом (який має ліцензією на медпрактику і акредитаційний сертифікат) та скласти план-графік проходження працівниками медоглядів.