Відпустка для догляду за дитиною до 6 років: чи можна без довідки?

Чи обов'язково потрібно додавати довідку від дитячого лікаря до заяви працівниці, у якої закінчилася відпустка для догляду за дитиною до 3-х років, і вона хоче піти у відпустку для догляду за дитиною до 6-ти років?

Відповідно до ч. 6 ст. 179 КЗпП та п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки у разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, одному з батьків дитини в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

Отже, працівниця має право оформити відпустку для догляду за дитиною до 6 років, написавши заяву на ім’я директора підприємства та надати підставу - довідку за формою № 080-1/о, затверджену наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430.

Проте, згідно до ч. 4 ст. 179 КЗпП та ч. 2 ст. 18 Закону про відпустки підприємства, установи та організації за рахунок власних коштів можуть надавати одному з батьків дитини частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

Зауважимо, що це є правом роботодавця, а не обов’язком.

Таким чином, якщо у працівниці буде відсутня довідка, роботодавець може надати їй:

Звертаємо увагу, що відпустка без збереження заробітної плати зараховується як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю.

А от до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, час відпусток не зараховується (ч. 2 ст. 181 КЗпП).

Крім того, відповідно до ч. 8 ст. 179 КЗпП, у період перебування у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, працівниця за бажанням може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.