Обладнання як благодійна допомога засновнику та громадській організації: які податкові наслідки?

Підприємство отримало обладнання у вигляді благодійної допомоги. У зв’язку з війною діяльність майже припинена. Прийнято рішення передати дане обладнання у вигляді благодійної допомоги одному із засновників або громадській організації. Через це постало декілька питань...

Запитання:

Підприємство на ЗСО, застосовує податкові різниці. За результатами минулого року був прибуток, 2-й квартал поточного періоду – збиток. Які податкові наслідки передачі майна у вигляді благодійної допомоги фізичній особі-засновнику? Які податкові наслідки передачі майна у вигляді благодійної допомоги громадській організації, якщо довідку неприбутковості вони не надали?

Відповідь:

Нагадаємо, для того, щоб безоплатно передати будь-які основні засоби чи то фізособі (засновнику) чи неприбутковій організації, має бути прийняте відповідне рішення, яке оформляється наказом керівника чи протоколом засновників підприємства та складається акт приймання-передачі, який складається у двох екземплярах.

Які податкові наслідки передачі майна у вигляді благодійної допомоги фізособі-засновнику?

Надання благодійної допомоги фізособі-засновнику у вигляді обладнання є для нього додатковим благом і оподатковується за правилами негрошового подарунку, визначеними пп. 164.5 ПКУ (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ). Тобто під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами.

Якщо вартість переданого обладнання фізособі перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року (пп. 165.1.39 ПКУ), у 2022 це 1625,00 грн., то із суми перевищення неоподаткованої межі, збільшеної на натуральний коефіцієнт (1,219512), слід утримати ПДФО (18%) як з додаткового блага.

Також ця сума (сума перевищення) оподатковується і військовим збором (1,5%) (п. 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Вартість безоплатно переданого обладнання фізособі підлягає відображенню в Додатку 4ДФ Об’єднаної звітності двома рядками: неоподатковувану частину суми вказують за ознакою доходу «160», а оподатковувану – за ознакою доходу «126».

Податкова різниця за пп. 140.5.10 ПКУ при цьому не виникає, оскільки обладнання надано фізичній особі, яка є платником ПДФО.

Які податкові наслідки передачі майна у вигляді благодійної допомоги громадській організації, якщо довідку неприбутковості вони не надали?

Податок на прибуток

За загальним правилом, якщо підприємство-високодохідник чи малодохідник, який добровільно застосовує різниці, передає безоплатно основні засоби, то вони повинні застосовувати під час здійснення цієї операції визначити податкові різниці, як і під час реалізації ОЗ, на підставі пп. 138.1 та пп. 138.2 ПКУ.

Якщо громадська організація є неприбутковою (вона внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, що може підтверджуватися даними Реєстру або довідкою), то витрати з надання їй благодійної допомоги у вигляді обладнання, можна відобразити тільки в межах 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. Зауважимо, що на період дії воєнного стану обмежено доступ до публічних електронних реєстрів, тож підтвердити статус організації можна тільки за довідкою.

У разі перевищення цієї межі доведеться збільшити фінрезультат на суму такого перевищення (пп. 140.5.9 ПКУ). Якщо ж у підприємства збиток, то із витрат слід виключити всю вартість обладнання без орієнтиру на 4% межу.

Отже, оскільки підприємство – надавач допомоги за результатами минулого року мав прибуток, то у разі перевищення 4% межі оподатковуваного прибутку потрібно буде збільшити фінрезультат на суму перевищення.

Якщо громадська організація не є неприбутковою організацією або не надала довідку про свій статус, то працює норма пп. 140.5.10 ПКУ, за якою фінрезультат коригується на всю вартість ОЗ, переданих громадській організації, у тому разі, якщо вона підпадає під критерії, встановлені у пп. 140.5.10 ПКУ. Якщо ж організація не відповідає цим критеріям, фінрезультат не коригується.

ПДВ

Безоплатна передача обладнання потрапляє під поняття постачання, тож така операція є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. «а» п. 185.1 ПКУ), тому підприємству доведеться нарахувати податкові зобов’язання.

При нарахуванні ПЗ з ПДВ слід ураховувати, що обладнання передається за нульовою вартістю. А для всіх операцій постачання встановлено мінімальну базу оподаткування ПДВ. Мінімальною базою оподаткування є балансова (залишкова) вартість ОЗ за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюють така передача. Тому, якщо обладнання підприємство передає за нульовою вартістю, то податкові зобов’язання слід нараховувати відповідно до мінбази.

Крім того, підприємству потрібно буде скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх в ЄРПН:

  • першу – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання. У разі безоплатного постачання вона буде дорівнювати «0»;
  • другу з типом причини «15» – на суму, розраховану відповідно до перевищення балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною.

Щодо підтвердження статусу неприбутковості зазначимо: для підтвердження статусу неприбутковості громадська організація може надати (не довідку) копію витягу з Реєстру неприбуткових установ та організацій. Якщо громадська організація не надала документу, що підтверджує її неприбутковий статус, то наслідків для підприємства не буде, оскільки за ЄДРПОУ в реєстрі можна перевірити статус даної організації.