Практикант ПТУ: відображення в об’єднаній звітності

У ФОПа проходить виробничу практику учень профтехучилища. Як у об’єднаному звіті відобразити зарплату нараховану учневі за фактично виконану роботу згідно з виробничим завданням та за яким кодом? Чи відображається інформація про початок і закінчення виробничої практики учня у Додатку 5 даного звіту?

Учні ПТНЗ під час практики отримують зарплату за фактично виконаний обсяг робіт згідно з виробничим завданням. Зарплата нараховується згідно з установленою системою оплати праці — за нормами, розцінками, ставками (окладами), з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок (п. 17 Порядку № 992).

Така заробітна плата є базою для оподаткування ПДФО (18%), військовим збором (1,5%) та нарахування ЄСВ (22% або 8,41% — якщо практикант є особою з інвалідністю) на загальних підставах. Проте, до заробітної плати, нарахованої учню, не застосовується податкова соціальна пільга, якщо він одночасно із зарплатою отримує стипендію з бюджету (пп. 169.2.3 ПКУ).

Отже, нараховану зарплату практиканту (учню ПТУ) відображають в об’єднаній звітності в таких додатках:

  • в Додатку 1 – відображають як звичайного працівника з кодом категорії застрахованої особи «1»;
  • в Додатку 4ДФ - відображається за ознакою доходу «101»;
  • в Додатку 5 - таких осіб відображати не потрібно.

Підсумуємо. Зарплата практиканта (учня ПТУ) відображається лише в Додатках 1 та 4ДФ об’єднаної звітності, як звичайний найманий працівник, а от в Додатку 5 не відображається, оскільки практикант не зараховується до штату.