Сплата ЄСВ резидентом “Дія. Сіті” з нарахованої зарплати: чи можливо?

ІТ-компанія є резидентом "Дія. Сіті". Чи зможе компанія відносити на витрати оплату ЄСВ працівникам передпенсійного віку в розмірі 22% від нарахованої (фактичної) зарплати, а не МЗП (є наказ, що працівникам старше 50 років оплачувати ЄСВ в розмірі 22% від нарахованої ЗП)?

Відповідно до ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ, ЄСВ для платника - резидента "Дія. Сіті", який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону №1667, ЄСВ встановлюється у розмірі мінімального страхового внеску:

  • на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці;
  • на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг- контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом №1667.

Отже, ЄСВ на зарплату кожного найманого працівника та на суму винагороди фізичним особам резидент "Дія. Сіті" нараховує за ставкою 22% від МЗП (замість фактичної).

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків у своїх роз’ясненнях тут та тут зазначило, що резидент Дія Сіті може нарахувати ЄСВ у розмірі 22% на суми фактично нарахованої заробітної плати (винагороди) незалежно від її розміру лише у місяці, в якому отримав статус резидента "Дія. Сіті" не з початку місяця, або заключив трудовий договір чи гіг-контракт з найманим працівником не з початку місяця.

Отже, чинним законодавством прямо встановлена сума, з якої має сплачуватися ЄСВ, і це МЗП, і ця норма стосується всіх працівників резидента Дія Сіті, а не тільки гіг-спеціалістів.

Тим паче, коли платник виявив бажання стати резидентом Дія Сіті, він автоматично погодився на спеціальний режим оподаткування, зокрема і на сплату ЄСВ з МЗП. Тому, вважаємо, що резидент Дія Сіті не може встановити наказом сплату ЄСВ з фактично нарахованої зарплати працівникам, старшим 50 років, оскільки це суперечить Закону №2464.

Відповідно, віднести на витрати ІТ-компанії сплачену суму ЄСВ резидент Дія Сіті має право тільки з МЗП.