Донарахування ЄСВ на середній заробіток мобілізованого працівника

Мобілізований працівник працює на 0,5 ставки за основним місцем роботи. Розраховано середній заробіток мобілізованому працівнику, який вийшов меншим від мінімальної заробітної плати. Чи потрібно доплачувати ЄСВ до мінімальної заробітної плати?

Як відомо, 15 липня 2022 року Президент підписав Закон від 01.07.2022 р. 2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин», який набрав чинності 19 липня.

Цим Законом звільнено роботодавця від обов’язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, із залишенням для цих працівників місця роботи (посади).

Отже, нарахування середнього заробітку роботодавець проводить по 18 липня включно та з 19 липня може нараховувати добровільно середній заробіток або іншу суму (за прийнятим рішенням про збереження мобілізованому даних виплат зафіксованого в наказі) і відповідно нараховує та сплачує ЄСВ з середнього заробітку, оскільки доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, включають до додаткової зарплати.

Згідно з ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розмiру мiнiмальної зарплати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд, суму ЄСВ розраховують як добуток розмiру мiнiмальної зарплати та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

Тому, коли розмір середнього заробітку, нарахованого мобілізованому працівнику, дорівнює або перевищує розмір мінімальної зарплати, то ЄСВ нараховують на фактично нараховану суму.

Якщо розмір нарахованого середнього заробітку менший розміру мінімальної зарплати, то суму ЄСВ розраховують як добуток розміру мінімальної зарплати та ставки ЄСВ (22%).

Таким чином, оскільки працівник (до мобілізації) працював на 0,5 ставки, то при нарахуванні середнього заробітку, якщо він менше мінімальної зарплати, роботодавець розраховує суму ЄСВ як добуток мінімальної зарплати та ставки ЄСВ (із 1 січня 2022 року 1430 грн (6500 грн х 22%) незалежно від того, що працівник працював не повний робочий день, тому що він працював за основним місцем роботи.

Наприклад, якщо мобілізований працівник працював на 0,5 ставки за основним місцем роботи, а нарахована середня склала 6000,00 грн, то роботодавець має провести доплату ЄСВ до мінімального розміру 1430,00 грн, відобразивши 500,00 грн в графі 18 (це різниця між МЗП та нарахованою середньою (6500,00-6000,00), а в графі 20 суму ЄСВ на різницю – 110,00 грн за КТН (графа 9) «13».