ЄСВ з середньої зарплати мобілізованого спеціаліста – резидента «Дія.Сіті»

Підприємство є резидентом «Дія.Сіті». З якої суми сплачувати ЄСВ мобілізованому спеціалісту - з фактично нарахованої середньої зарплати за місяць - 25325,30 грн чи з МЗП? З якої суми сплачувати ЄСВ мобілізованому спеціалісту, який є особою з інвалідністю, - з фактично нарахованої середньої за місяць 3811,28 грн чи з МЗП?

Насамперед зазначимо, що середньомісячна заробітна плата мобілізованим працівникам резидента «Дія.Сіті» розраховується за п. 2 Постанови №100.

Згідно до ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ єдиний внесок для платника — резидента Дія Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. 1, пп. 10 ч. 2 ст. 5 Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», встановлюється, зокрема, на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці», — у розмірі мінімального страхового внеску.

Отже, ЄСВ за кожного найманого працівника резидент «Дія.Сіті» нараховує за ставкою 22% від МЗП (замість фактичної), а нарахування ЄСВ за ставкою 8,41% (на осіб з інвалідністю) - законодавством не передбачено.

Таким чином, із вищезазначеного робимо висновок, що резиденти при нарахуванні середньомісячної зарплати мобілізованим спеціалістам (і особі без інвалідності і особі з інвалідністю, які уклади контракт з резидентом ДіяСіті) ЄСВ нараховують за ставкою 22% на розмір МЗП.

Нагадаємо, що окрім ЄСВ із середньої зарплати мобілізованого спеціаліста резидента «Дія.Сіті» потрібно утримати ПДФО за ставкою 5%, за дотриманням умов передбачених пп. 170.14-1.3 ПКУ, та ВЗ за ставкою 1,5%.