Придбання та продаж доступу до онлайн-ресурсів: що з ПДВ?

Підприємство - резидент України отримує (придбаває) на електронну пошту від нерезидента коди доступу до онлайн-ресурсів (вивчення англійської мови) і надалі продає ці коди доступу резидентам України. Які особливості оподаткування ПДВ?

Відповідно до пп. 14.1.56-5 ПКУ електронні послуги - послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, у тому числі шляхом встановлення спеціального застосунку або додатка на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях.

До таких послуг, зокрема, але не виключно, належать: постачання послуг з дистанційного навчання в мережі Інтернет, проведення та надання якого не потребує участі людини, у тому числі шляхом надання доступу до віртуальних класів, освітніх ресурсів, у яких учні виконують завдання онлайн, а оцінки виставляються автоматично, без участі людини (або з мінімальною її участю) тощо.

В розглядуваній ситуації підприємство резидент придбаває доступ до освітніх ресурсів, а тому, на наш погляд, воно придбаває електронні послуги, які надалі буде продавати на території України резидентам України.

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Відповідно до п. 186.3-1 ПКУ місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг.

Оскільки в розглядуваній ситуації отримувач послуг знаходиться на митній території України, то і місце постачання послуг є на митній території України. В такому разі отримані резидентом від нерезидента послуги оподатковуються ПДВ в загальному порядку.

Резидент платник ПДВ повинен на суму отриманих послуг нарахувати ПЗ з ПДВ, скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН. На дату складання ПН резидент має право відобразити ПК. Детальніше про ПДВ при отриманні послуг від нерезидента можна прочитати, приміром, тут, тут.

Продаж підприємством цих послуг резидентам України також оподатковується ПДВ у загальному порядку.

Чи поширюється на цю операцію пільга, встановлена п. 26-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?

Відповідно до п. 26-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ доступ до онлайн-сервісів з точки зору оподаткування розглядається як програмна продукція. А тому тимчасово, з 01.01.2013 до 01.01.2023 р. звільняється від оподаткування ПДВ.

Ми детально аналізували це питання тут. Основна думка така.

У разі, якщо згідно з умовами цивільно-правового договору надається доступ до програмної продукції, у тому числі онлайн-сервісу (інтернет-сервісу, інтернет-платформи), та скориставшись таким доступом, платник отримує програмну продукцію (її копію) або право на використання програмної продукції, то для цілей оподаткування ПДВ операція з надання доступу до інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів (інтернет-платформи), розцінюється як операція з постачання програмної продукції або операція з надання права на використання програмної продукції, та не підлягає оподаткуванню ПДВ відповідно до п. 26-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ.

Але в розглядуваній нами ситуації підприємство не отримує програмну продукцію. Воно отримує доступ до електронних послуг з навчання, який надалі продає. Тому, на наш погляд, на цю операцію не поширюється пільга за п. 26-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ.