Канал в YouTube: ФО чи ФОП?

Фізособа веде канал в YouTube з розважальним контентом (пісні, пародії) та отримує за це кошти на свою приватну картку. Водночас час вона є ФОПом на III групi ЄП. Чи можна такі надходження відразу спрямувати на підприємницький рахунок? Які КВЕДи мають бути в такого ФОПа? Які підтверджувальні документи мають бути у ФОПа, що співпрацює з YouTube?

КВЕДи для блогера

Щоб блогеру зареєструватися ФОП потрібно вибрати певні КВЕДи та обрати 3 групу ЄП, це дасть можливість працювати з різними замовниками без обмежень.

Визначеного КВЕДу для блогерів не має, тому блогери можуть обрати, зокрема, наступні КВЕДи: 73.11 «Рекламні агенства», 70.21 «Діяльність у сфері зв'язків з громадськістю», 73.12 «Посередництво в розміщенні реклами в засобах масової інформації», 74.20 «Діяльність у сфері фотографії», 59.11 «Виробництво кіно- та відеофільмів, телевізійних програм», 63.99 «Надання інших інформаційних послуг». Також не зайвим буде зареєструвати КВЕД 82.30 «Організування конгресів і торговельних виставок». Можуть бути і інші КВЕД, які більше підходять для конкретних умов роботи.

Оскільки блогер вже є ФОП на ЄП 3 групи, то йому потрібно додати нові КВЕДи, у яких виникла необхідність.

Спрямування доходу блогера на підприємницький рахунок

Без відповідного КВЕДу це робити не бажано, тому що разі отримання доходів за КВЕД, що не включені до реєстру платників єдиного податку, для ФОП настануть негативні наслідки – див. тут.

Документи у ФОПа на співпрацю з YouTube

Документом про співпрацю ФОП–блогера з YouTube є укладення договору: це може бути пряме партнерство, або через медіа-посередників.