ПДВ при наданні бухгалтерських послуг нерезидентам

Підприємство - резидент України укладає із зарубіжними компаніями договори на надання бухгалтерських послуг чи то представництвам таких компаній в Україні, чи їх «дочкам» - українським підприємствам. Замовниками за такими договорами виступають зарубіжні компанії. Чи оподатковуються такі послуги ПДВ?

Отже, підприємство резидент уклало договір на бухгалтерські послуги з нерезидентом. З цього можемо зробити висновок, що акт приймання-передачі послуг складатиметься з нерезидентом, оплата надходитиме від нерезидента.

Хоча фактично послуги надаватимуться в Україні – представництвам нерезидентів в Україні та дочірнім підприємствам нерезидента, які є резидентами України.

Відповідно до пп. «в» пп. 186.3 ПКУ, місцем постачання бухгалтерських послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання.

Зарубіжна компанія, яка є стороною договору бухгалтерських послуг – отримувачем послуг, - зареєстрована за межами митної території України.

Таким чином, місце постачання послуг в даному разі знаходиться поза межами митної території України.

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ, об’єктом оподаткування ПДВ є постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Як ми вище зазначили, в розглядуваній ситуації місце постачання послуг розташоване за межами митної території України.

Тому, на наш погляд, зазначена операція не оподатковується ПДВ (не є об’єктом оподаткування).

Але можемо припустити, що податкова захоче мати іншу точку зору. Тому для уникнення непорозумінь з податковою може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.