ПДВ при продажу форвардного контракту

Чи обкладається ПДВ продаж (перепродаж) самого форвардного контракту? За умови продажу по форвардному контракту товару в Україні ПЗ з ПДВ виникають при отриманні авансу чи поставці товару?

Чи обкладається ПДВ продаж (перепродаж) самого форвардного контракту?

Відповідно до пп. 196.1.1 ПКУ, не є об'єктом оподаткування операції з:

  • випуску (емісії), розміщення у будь-які форми управління та продажу (погашення, викупу) за кошти цінних паперів, що випущені в обіг (емітовані) суб'єктами підприємницької діяльності, Національним банком України, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику та/або реалізує державну бюджетну політику у сфері управління державним боргом та гарантованим державою боргом, органами місцевого самоврядування відповідно до закону, включаючи інвестиційні та іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, деривативи, а також корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах;
  • обміну зазначених цінних паперів та корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах, на інші цінні папери, корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах;
  • розрахунково-клірингової, реєстраторської та депозитарної діяльності на ринку цінних паперів, а також діяльності з управління активами (у тому числі пенсійними активами, фондами банківського управління), відповідно до закону та інших видів професійної діяльності на фондовому ринку, які підлягають ліцензуванню відповідно до закону.

Відповідно до пп. 14.1.45 ПКУ, дериватив - документ, що засвідчує право та/або зобов’язання придбати чи продати у майбутньому цінні папери, матеріальні або нематеріальні активи, а також кошти на визначених ним умовах.

Відповідно до пп. 14.1.45.3 ПКУ, до деривативів відноситься в тому числі форвардний контракт - цивільно-правовий договір, за яким продавець зобов'язується у майбутньому в установлений строк передати базовий актив у власність покупця на визначених умовах, а покупець зобов'язується прийняти в установлений строк базовий актив і сплатити за нього ціну, визначену таким договором. Форвардний контракт виконується шляхом постачання базового активу та його оплати коштами або проведення між сторонами контракту грошових розрахунків без постачання базового активу.

Відповідно до п. 1 Положення №632, базовий актив – це товари, цінні папери, кошти та їх характеристики, що є предметом виконання зобов’язань за деривативом.

Таким чином, з наведеного випливає, що як продаж, так і перепродаж форвардного контракту не є об'єктом оподаткування ПДВ. А, отже, як на дату укладення контракту, так і на дату отримання коштів за таким контрактом ПЗ з ПДВ не нараховуються.

За умови продажу по форвардному контракту товару в Україні ПЗ з ПДВ виникають при отриманні авансу чи поставці товару?

Поняття отримання авансу у разі укладення форвардного контракту некоректне.

За укладеним форвардним контрактом встановлюється обов’язок продавця і право покупця продати в майбутньому певний товар.

Такий контракт укладається у стандартизованій формі, є фінансовим інструментом і називається деривативом.

Покупець може придбати такий дериватив і надалі продати його, як, наприклад, акцію, вексель.

За укладеним форвардним контрактом (деривативом) отримуються кошти. Але цими коштами оплачується вартість проданого продавцем і придбаного покупцем деривативу (фінансового інструменту), а не базового активу, який поставлятиметься в майбутньому в рахунок виконання форвардного контракту.

Таким чином, першою податковою подією для цілей ПДВ в розглядуваній ситуації буде дата відвантаження товару (базового активу) в рахунок виконання форвардного контракту. Саме на таку дату виникає ПЗ з ПДВ.

А деривативом (форвардним контрактом) погашається заборгованість за поставлений базовий актив (товар, послугу).

***

Читайте також: Форвардний контракт: ПДВ та повідомлення ДФС