Послуги від нерезидента: що з ПК?

Підприємство - платник ПДВ, що здійснює як оподатковувані, так неоподатковувані операції сплатило послуги реклами нерезиденту (Фейсбук). На суму оплати склали ПН і зареєстрували в ЄРПН. Як та на підставі яких документів відобразити ПК?

Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку ПДВ до бюджету, у разі постачання послуг нерезидентами, якщо місце постачання послуг розташоване на території України, є одержувач таких послуг (пп. 180.2 ПКУ).

Датою виникнення податкових зобов’язань у разі постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України є перша із подій: або дата списання коштів, або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг (пп. 187.8 ПКУ).

Таким чином, на дату першої події платник ПДВ повинен нарахувати ПЗ, а також скласти ПН і зареєструвати в ЄРПН.

Згідно з пп. 198.1 ПКУ, право на податковий кредит виникає в тому місяці, в якому виникло зобов’язання за такими послугами нерезидента.

Тобто податковий кредит платник ПДВ відображає на підставі тієї самої ПН, за якою відображалося ПЗ і яку платник самостійно склав і зареєстрував в ЄРПН.

Причому як ПЗ, так і ПК відображаються в одному місяці, за умови своєчасної реєстрації ПН.

Операції з отримання послуг від нерезидента на митній території України відображаються в наступних рядках декларації:

  • нарахування ПЗ в залежності від ставки за якою вони оподатковуються (20% або 7%) вказуються у рядках 6.1 або 6.2 відповідно;
  • ПК в залежності від ставки (20% або 7%) – у рядках 13.1 або 13.2 відповідно.

Окрім того, в запитанні зазначено, що платник здійснює як оподатковувані, так і неоподатковувані операції. Це означає, що на частку використання в неоподатковуваних операціях потрібно нарахувати компенсуюче ПДВ за ст. 199 ПКУ. Про особливості нарахування ПЗ в цій ситуації можна прочитати тут та тут.