Повернення коштів за авансовим звітом з рахунку іншої фірми: як виправити?

Працівник купив товар за готівку на фірму «А», для якої він не є працівником. Бухгалтером помилково проведено виплату коштів за авансовим звітом з фірми «Б», де він є працівником. Це відбулося в листопаді 2021 р. Як на даний момент виправити ситуацію?

Із ситуації виходить, що бухгалтером проведено виплату за авансовим звітом за придбаний працівником товар з рахунку іншої фірми.

Тож, оскільки товар оприбуткували на фірму "А", то виникла заборгованість перед працівником. Кошти виплатили з фірми "Б", де він є його працівником, хоча для фірми "Б" працівник товар не купував, тож отримані кошти працівник має повернути, а бухгалтер на повернуту суму повинен нарахувати ПДФО (без натурального коефіцієнта) і ВЗ за його рахунок, оскільки отримавши кошти під звіт працівник не витратив на придбання товару для фірми "Б" та не повернув вчасно. Це випливає з пп. "б" пп. 170.9.1 ПКУ.

Нараховану суму ПДФО і ВЗ потрібно утримати із зарплати працівника. А нараховані і утримані податки, працівнику можна повернути, додавши їх у премію (і щоб вийти на чисту суму утриманих податків, премію теж потрібно оподаткувати ПДФО, військовим збором та нарахувати ЄСВ), оскільки це не його вина.

Після чого портрібно провести авансовий звіт по фірмі "А" та повернути кошти за придбаним товаром вже з фірми "А".

Виправлення помилки у спосіб зазначений вище позбавляє роботодавця він будь-яких можливих штрафів з боку податківців та Держпраці у випадку перевірки.