Виправлення помилок у Звіті №10-ПОІ: чи можливо?

На підприємстві працює працівник за сумісництвом, який є особою з інвалідністю, та якого включили в звіт №10-ПОІ, що вплинуло на середньооблікову кількість працюючих інвалідів за рік. Чи ФСС перевіряє дану інформацію, чи це виявляє Дежпраці при перевірці? Чи варто виправляти самостійно дану помилку?

Відповідно до ч. 9 ст. 19 Закону №875 підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, реєструються у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Облік штатних працівників, регулюється Інструкцією №286. Не включаються до облікової кількості штатних працівників працівники, прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств, тобто зовнішні сумісники (пп. 2.6.1 розділ 2 Інструкції № 286).

Таким чином, зовнішні сумісники не включаються, як до середньооблікової кількості штатних працівників, так і до облікової кількості штатних працівників. Тож, працівнику за сумісництвом, який є особою з інвалідністю, не місце в середньообліковій кількості.

Зазначимо, що ні Законом №875, ні Порядком №70, ані Інструкцією №591 не передбачено самостійного виправлення показників у Звіті № 10-ПОІ. Крім того, в формі звіту не передбачено жодного рядка для виправлення помилок, як і немає на вибір типу форми подання.

Звіт, як і раніше, подається на папері особисто або відправляється рекомендованим листом, подання його до Фонду в електронному вигляді законодавством не передбачено. Подається Звіт №10-ПОІ щороку до 1 березня відділенням Фонду, в яких вони зареєстровані (п. 2 Порядку №70).

На практиці уточнити зазначені показники у Звіті №10-ПОІ можливо лише за умови, якщо допущена помилка не призвела до заниження суми адмінгоспсанкцій.

Таким чином, оскільки допущена помилка в середньообліковій кількості працюючих інвалідів, яка ніяк не впливає на зниження суми адмінгоспсанкцій, то роботодавець може переподати Звіт з наданням пояснювальної записки зі змістом помилки.

Щодо перевірок зазначимо. Держпраці ініціюють позапланову перевірку підприємств за інформацією відділення Фонду у випадках передбачених п. 9 Порядку №70. Адмінштраф у розмірі від 170 до 340 грн накладається на посадових осіб підприємства за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, а також за неподання Звіту за формою №10-ПОІ може загрожувати адмінштраф (ч. 2 ст. 188-1 КпАП). Протокол про адмінпорушення складають посадові особи Держпраці (ст. 255 КпАП), але рішення про накладення адмінштрафу приймає суд (ст. 221 КпАП).

А от допущена помилка в середньообліковій кількості працюючих інвалідів не призводить до накладання вищезазначеного адмінштрафу.