ФОП-найманий працівник працює на умовах неповного робочого часу: сплата ЄСВ

ФОП на II групi ЄП є найманим працівником за основним місцем роботи та працює на умовах неповного робочого часу. Йому нараховується зарплата в розмірі 4000,00 грн, підприємство робить доплату до мінімального внеску з ЄСВ по коду 13. Чи звільняється в даному випадку ФОП від сплати ЄСВ за себе? Чи він повинен сплачувати ЄСВ як ФОП не менше мінімального внеску?

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які використовують найману працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами, а також фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ).

Згідно з ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ особи, зазначені у пп. 4 і 5 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Тобто, ФОП на ЄП, які є найманими працівниками за основним місцем роботи, можуть не платити ЄСВ за себе як ФОП, лише за ті місяці, коли страховий внесок сплачено роботодавцем сплачено до бюджету у розмірі менше мінімального страхового внеску.

Тож, виходячи із ситуації, якщо ФОП II групи ЄП є найманим працівником за основним місцем роботи працює на умовах неповного робочого часу із зарплатою за фактично відпрацьований час у розмірі 4000,00 грн (ЄСВ 880,00 грн.), і при цьому підприємство робить доплату до мінімального внеску з ЄСВ до розміру мінімального страхового внеску по коду 13 в Додатку 1 об’єднаної звітності (з січня по листопад 2021 р. - 440,00 грн, в грудні 2021 р. - 550,00 грн), то такому ФОП платити ЄСВ за себе не потрібно, оскільки роботодавцем ЄСВ за нього сплачено у розмірі, не меншому за мінімальний.

Отже, ФОП на ЄП, які мають основне місце роботи та за яких роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок за всі календарні місяці звітного року, Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають. При цьому відмітка у рядку "До декларації додається: Додаток 1 "Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску" не ставиться.