Помилково в чеках РРО було відображено 5% акцизного податку: які наслідки?

ФОП – платник ЄП II групи, вид діяльності - кав'ярня. З 1 січня 2022 р. встановив ППРО, але в перші дні роботи неправильно вибрали вид податку. Почали працювати і в перші 3 дні в Z-звітах вказано суму акцизу - 5%. ФОП не є платником акцизного податку і не продає підакцизні товари. Які наслідки подання таких Z-звітів?

Нагадаємо, що документ не є розрахунковим у разі відсутності в ньому хоча б одного з обов’язкових реквізитів – див. наш матеріал від 2019 року тут. Це розглядається як невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції. Зараз штрафи за це порушення вже інші, а саме з 1 січня 2022 року розміри штрафів становлять (п. 1 ст. 17 Закону про РРО):

  • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Якщо реквізит чека не обов’язковий, то й відповідальності за його відсутність немає – див. тут на прикладі прізвища касира.

Тож якщо даний ФОП не є платником акцизного податку, не реалізує підакцизні товари (і це видно з найменувать товарів, що відображаються в чеках і Z-звітах), то в такому випадку сума акцизу не нараховується. І якщо помилково така сума була відображена в чеках, а також у Z-звітах, то цей реквізит слід розглядати як необов’язковий реквізит саме для цього ФОП.

Отже, ми вважаємо, що в даному випадку негативних наслідків не повинно бути. ФОП не зобов’язний нараховувати акциз 5%, тож його відображення у чеку слід розглядати як необов’язковий реквізит.