Імпорт-експорт послуг з перекладу

Підприємство - платник на загальних підставах, ПДВ - отримує від нерезидента (Китай) кошти за послуги перекладу. Своєю чергою, підприємство перераховує кошти нерезиденту (також Китай), також за послуги перекладу (переклад різний). Є довідка від нерезидента. Які податки повинно сплатити підприємство за вказаними операціями?

Отримання послуг перекладу від нерезидента

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Нормами пп. 186.4 ПКУ передбачено, що місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп. 186.2 і пп. 186.3 ПКУ.

ДПС в ІПК від 18.10.2019 р. №831/ІПК/26-15-04-04-11 та ДФС в ІПК від 15.11.2018 р. №4831/Н/99-99-13-01-02-14/ІПК повідомляють, що порядок оподаткування ПДВ операцій платника податку з постачання послуг безпосередньо залежить від виду послуг та місця постачання таких послуг.

Виходячи з цього, оскільки послуги перекладу не включено до пп. 186.2 і пп. 186.3 ПКУ, то місцем їх постачання є місце реєстрації постачальника таких послуг. А оскільки послуги перекладу надає нерезидент, то місце їх постачання є таким, що розташоване за межами митної території України.

Отже, за послугами, наданими за межами митної території України, об'єкт оподаткування ПДВ відсутній.

Розділом ІІІ ПКУ не передбачено жодних коригувань у випадку отримання послуг від нерезидента. Отже, такі операції будуть відображатися за правилами бухобліку.

Також, проводячи оплату за послуги перекладу нерезиденту, податок на репатріацію не утримується, оскільки дана послуга відсутня в переліку, передбаченому пп. 141.4.1 ПКУ, та належить до виключення, зазначеного у пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ: це доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента.

Надання послуг перекладу нерезиденту

Для цілей оподаткування ПДВ потрібно визначитися з місцем постачання послуг. І так, об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України (пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ).

У пунктах 186.2 — 186.4 ПКУ вказано категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або від місця фактичного надання відповідних послуг.

Таким чином, послуги з перекладу, що надані нерезиденту, є об’єктом оподаткування ПДВ, оскільки послуги з перекладу надає резидент та місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, тобто територія України.

Сплату інших податків з послуг перекладу нерезиденту не передбачено чинним законодавством.