ПДВ при тимчасовому вивезенні товарів для ремонту

ТОВ - платник ПДВ вивозить за межі митної території України двигуни для здійснення їх ремонту, в режимі тимчасового вивезення. А потім повертає відремонтовані двигуни в Україну. Які особливості оподаткування ПДВ?

Відповідно до пп. 206.8 ПКУ, до операцій із вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі тимчасового вивезення застосовується умовне повне звільнення від оподаткування ПДВ за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 19 МКУ.

Для поміщення в такий митний режим відповідальна за вивезення особа подає митному органу документи на товар, що підтверджують мету їх тимчасового вивезення (ч. 6 ст. 114 МКУ). В розглядуваній ситуації в документах зазначатиметься, що товари вивозяться для ремонту, після чого будуть повернені в Україну.

Строк тимчасового вивезення не повинен перевищувати трьох років (ч. 1 ст. 116 МКУ).

Чи складається ПН при здійсненні операцій із вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі тимчасового вивезення?

Відповідь на це питання наведена в підкатегорії 101.16, ЗІР. Податкова пише, що враховуючи те, що при здійсненні операцій із вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі тимчасового вивезення не виникають ПЗ з ПДВ та товари залишаються у власності особи, яка здійснює тимчасове вивезення таких товарів, ПН не складається.

Операції з вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі тимчасового вивезення, до яких застосовується умовне повне звільнення від оподаткування відповідно до пп. 206.8 ПКУ, в податковій декларації з ПДВ не відображаються. Про це ми писали, приміром, тут, тут.

Митний режим тимчасового вивезення завершується шляхом реімпорту товарів, поміщених у цей митний режим (ч. 1 ст. 120 МКУ).

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 78 МКУ у митний режим реімпорту можуть бути поміщені товари, які були вивезені за межі митної території України у митному режимі тимчасового вивезення та ввозяться на цю територію до завершення строку дії цього митного режиму у тому самому стані, в якому вони були вивезені, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування та зберігання, а також змін, що допускаються у разі використання таких товарів у митному режимі тимчасового вивезення.

Відповідно до пп. 206.3 ПКУ операції із ввезення товарів у митному режимі реімпорту звільняються від оподаткування ПДВ.

Складати ПН на таку операцію не потрібно. В декларації з ПДВ вони не відображаються.