Договір надання послуг з персоналу нерезидентом

Підприємство хоче укласти договір із Туреччиною на послуги на території України. Послуги полягають у тому, що фізособи турецької фірми працюватимуть на наших рибальських суднах. Які податки чекають на підприємство? Що треба турецькій фірмі, щоб надіслати сюди своїх людей?

Згідно з пп. 14.1.183 ПКУ, послуга з надання персоналу - господарська або цивільно-правова угода, відповідно до якої особа, що надає послугу (резидент або нерезидент), направляє у розпорядження іншої особи (резидента або нерезидента) одну або декількох фізичних осіб для виконання визначених цією угодою функцій. Угода про надання персоналу може передбачати укладання зазначеними фізичними особами трудової угоди або трудового контракту із особою, у розпорядження якої вони направлені. Інші умови надання персоналу (у тому числі винагорода особи, що надає послугу) визначаються угодою сторін.

Тобто, залучені фізособи нерезидента до роботи на українських рибацьких суднах на підставі договору про надання послуг з персоналу не є найманими працівниками резидента, незважаючи на те, що вони підпорядковуватимуться внутрішньому трудовому розпорядку резидента, тому і зарплату їм виплачуватиме нерезидент.

Оплата за надані послуги здійснюється за актом виконаних послуг, в якому зазначається персонікація осіб, їх посади та кількість відпрацьованого часу (див. Ухвалу ВАСУ від 03.04.2014 р., справу № К/9991/28130/12).

Оподаткування послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України підлягає оподаткуванню ПДВ (ст. 208 ПКУ). Тобто резидент – отримувач послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ за основною ставкою – 20%. Також, резидент – замовник аутстафінгових послуг, який є платником ПДВ, зобов'язаний буде нарахувати ПЗ з ПДВ.

Розділом III ПКУ не передбачено коригування бухгалтерського фінансового результату на різниці за операціями з надання персоналу. Тому такі послуги відображаться в податковому обліку за правилами бухгалтерського обліку.