Чи можна зареєструвати АН на неплатника акцизу, який не має ліцензії на зберігання пального?

Підприємство, платник акцизу, має ліцензію на зберігання пального, надає послуги зі зберігання газу на ГНС. Одному з контрагентів, якому підприємство надає послуги зі зберігання, було анульовано ліцензію та реєстрацію платником акцизу. Тепер на складі і СЕАП обліковується газ неплатника акцизу, який він хоче забрати. Чи може підприємство відвантажити газ такому неплатнику? Як заповнити АН (код, умови, напрямок) при відвантаженні неплатнику?

Нагадаємо, що з 8 вересня 2021 року відбулися зміни у роботі програмного забезпечення з приймання та обробки акцизної накладної. Ми про це писали тут.

Зокрема, у разі складання акцизної накладної на суб’єкта господарювання – не платника акцизного податку, за виключенням підприємствам, установам та організацій, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету та підприємств, установ та організацій системи державного резерву, у якого відсутня ліцензія на зберігання пального, у її реєстрації буде відмовлено.

В цьому випадку повернення пального з відповідального зберігання буде вважатись реалізацією пального неплатнику акцизного податку. Реквізити у верхньому лівому куті акцизної накладної будуть мати вигляд 3, 0, 0.

Але через те, що в отримувача немає ліцензії на зберігання пального, така акцизна накладна зареєстрована не буде. Тому отримувач повинен знову отримати ліцензію на зберігання пального і тільки тоді можна буде відвантажити йому пальне та зареєструвати акцизну накладну.