Включення премії до денного заробітку при розрахунку відрядження

Чи включається в денний заробіток (для порівняння з середньоденним заробітком для оплати днів відрядження) місячна премія, якщо така премія нараховується не кожного місяця? Чи включається до денного заробітку (для порівняння з середньоденним заробітком для оплати днів відрядження) квартальна премія, яка нарахована в місяці відрядження за попередній квартал?

Денна заробітна плата розраховується, виходячи із заробітної плати, передбаченої трудовим (колективним) договором, і розмір такої оплати не може бути нижчим від середнього заробітку (ст. 121 КЗпП). Тобто, це звичайна зарплата за робочий день, яку б отримав працівник, не перебуваючи у відрядженні. При цьому до денного заробітку включаються всі елементи заробітної плати (оклад, доплати, надбавки, премія, індексація).

Таким чином, при визначенні денної виплати з метою порівняння її із середньою зарплатою щомісячна премія, нарахована за місяць (місяць в місяць), за який нараховується відрядження, включатиметься до розрахунку. А от при визначенні денної зарплати з метою порівняння її із середньою зарплатою премія нарахована за попередній місяць та квартальна премія не враховується, попри те, що така премія та/або її частина включається до розрахунку середньоденної зарплати.